11_fi-sunset2
Of Carbonization, To Wrap, To Arrange

Fire Island House




Location: Seaview, Fire Island NY
Year: 2016
Status: Construction
Team: Paul Coughlin, Michelle Schneider
A 4-bedroom seasonal home, located in Seaview, Fire Island, is placed on the site to take advantage of the sun, wind and views of both ocean and bay. The square site required a precise arrangement of the house, pool and septic, that allowed the house to wrap the deck and pool, forming a barrier from the public walk. The "L" shape of the house creates a private enclave of exterior space to celebrate the cherished indoor|outdoor experience of Fire Island. Functionally, the first floor is split at the entry into a south-facing living dining and kitchen zone, and a west-facing guest wing. Bedrooms and a den are located on the second floor. A modest roof deck allows for unobstructed sunset and sunrise views. Clad primarily in carbonized black siding, cuts, voids and punches are composed with windows, recesses and overhangs for seemingly unorganized facades. The house sits high above the sand allowing for a dramatic wagon ramp to the main entry, and a private stair tucked into the rear. The house is expected to be complete Fall 2017.

3-fi-house_site-image

4-fi-house1_site-plan-copy 5-fi-house_diagrams

2-fi-house_axon-copy

 

 

6-1-fi-house_elevation-2-copy

6-2-fi-house_elevation-1-copy

7-fi-house_section-render-copy

10_fi-sunset1

 

 

 

 

8-1-fi-house_plan-1-copy 8-2fi-house_plan-2-copy 9-fi-house_sections-copy